Het Merk

De Ray-Ban zonnebrillen familie is wereldwijd beroemd. De zonebrillen fabrikant is opgericht in 1937 door de Amerikanen Bausch & Lomb. Zij zagen een gat in de markt in 1936 naar aanleiding van een verzoek van de Amerikaanse luchtmobiele brigade om een zonnebril voor hen te ontwerpen. Hieruit is namelijk de befaamde ‘Aviator’ geboren, welke zij dus in 1937 op de publieke markt hebben gebracht. In 1999 is het bedrijf verkocht aan het Italiaanse Luxottica Group. Gelukkig weten Italianen wel wat stijl is en is het merk sindsdien alleen nog maar verder aan het groeien.

Naam

Ray is engels voor ‘straal’, Ban komt van het werkwoord ‘verbannen’. Vrij vertaald betekend de merknaam Ray-Ban dus het uitbannen van straal. Het is op zich wel mooi dat de naam je, ondanks dat Ray-Ban hedendaags meer een stijl dingetje is, herinnert aan de oorspronkelijke functie. Het blijft tenslotte een Zonnebril!

 

“het van origine pilotenmerk is er sindsdien zeker een stuk modieuzer op geworden!”

Ontwikkelingray ban advertentie

Zoals eerder gesteld hadden Bausch en Lomb de taak om voor de 2e wereldoorlog een zonnebril te creëren die perfect geschikt was voor piloten. Een goede zonnebril is voor een piloot namelijk van groot belang aangezien deze gedurende een vlucht langdurig wordt blootgesteld aan intens blauwe en witte kleuren van de lucht. De zonnebril moest perfect passen bij de contouren van de oogkassen, weinig UV straling door laten en tegelijkertijd mocht de bril niet veel wegen. In de jaren ’40 tijdens de oorlog  leverde Ray-Ban bijna 70% van de zonnebrillen aan het Amerikaanse leger. Deze missie hadden Bausch en Lomb dan ook goed volbracht.

Na 62 jaar van veel meer modellen zonnebrillen en grote marketing campagnes, bevond het merk zich in een moeilijke fase van afnemende verkoop ten gevolge van smaakveranderingen. Hierop werd werden Bausch en Lomb gedwongen om Ray-Ban te verkopen aan het Italiaanse mega bedrijf Luxottica. Één ding hierna is zeker; het van origine pilotenmerk is er sindsdien zeker een stuk modieuzer op geworden!

Ray-Ban Campagnes

Het merk Ray-Ban heeft al vanaf haar ontstaan veel interessante marketing activiteiten uitgevoerd. Je kunt dan ook wel met zekerheid stellen dat er rondom het merk een soort van mythe is gecreëerd, waarbij ze in bepaalde periodes door middel van campagnes wat richting aan willen geven. Zo zijn er campagnes geweest van meer kleur in de RayBan en limited editions campagnes waarbij de brillen waren gemaakt van materialen als leer. Een andere bekende zeer recente campagne is die van ‘Never Hide’. Ray-Ban roept haar klanten op om nooit te verstoppen. In deze campagne gaat het om authenticiteit, nalatenschap en trots. Dit zijn dan ook waarden die het zonnebrillenmerk zelf uitdraagt!

 

“In deze campagne gaat het om authenticiteit, nalatenschap en trots.”

Ray-Ban Klassiekers

Hedendaags zijn er nog steeds modellen in omloop gebaseerd op het eerste Ray-Ban model: de Aviator. Het merk kan dan ook niet van haar parel worden onderscheiden; het Aviator model is dé Ray-Ban klassieker. De volgende klassieker komt uit de begin jaren ’50: de Ray-Ban Wayfarer. Dit model was revolutionair, omdat er werd afgestapt van metaal. Nog steeds is het model zowel modern als stijlvol, waardoor het een van de beste verkopende Ray-Ban modellen is!

Ray Ban klassieker